אנחנו מבלים יותר ויותר שעות במקומות העבודה שלנו, ובהתאם משתדלים להפוך את סביבת העבודה לנעימה ככל האפשר, כשגם מעסיקים רבים מקדישים משאבים לכך כולל הקמת חדרי כושר, הוספת שולחנות פינג פונג, סנוקר וכו', יצירת זולות נינוחות ועוד ועוד - אבל כמה מאיתנו, עובדים ומעסיקים גם יחד, נותנים את דעתם לנושא הקרינה?
גם כיום, כשישנה מודעות גבוהה לפגיעה של סוגי הקרינה השונים ולסכנה החמורה לה אנחנו חשופים כשיש סביבנו קרינה מזיקה, עדיין ברוב מקומות העבודה לא מבוצעות בדיקות קרינה המהוות מרכיב הכרחי ביצירת סביבת עבודה בטוחה. למה בעצם? לא ברור. אולי קל יותר לראות את היתרונות הטמונים בשולחן סנוקר ואילו הנזק שגורמת לנו היחשפות יומיומית לקרינה נסתר מן העין. מה שבטוח, לא כדאי לוותר על בדיקות קרינה כדי שתוכלו להגיע למקום העבודה מדי בוקר ללא חשש ולבצע את עבודתכם בראש שקט.
סוגי הבדיקות הנפוצות
מקורות הסיכון העיקריים בכל מקום עבודה הם קרינה חשמלית, קרינת RF (הנפלטת מאנטנטות סלולריות, אנטנות של בזק וכו'), גז ראדון והקרינה שפולטים מתקנים פוטו-וולטאיים (התקנים הממירים את אנרגיית השמש לחשמל) - ובהתאם אלו הן הבדיקות הנפוצות ביותר שיש לבצע.
6 דברים שכדאי לעשות כשמזמינים בדיקת קרינה
1. לוודא כי מדובר בבודק שמוסמך לבצע את סוג הבדיקה הנדרש - אם נדרשת בדיקת קרינה מקווי מתח, על הבודק להיות בעל תעודה הסמכה (תקפה, כמובן) בבדיקות בתחום החשמל (ELF) ואילו כשרוצים לבצע בדיקת קרינה בתחום התקשורת (RF) יש צורך בבודק בעל ניסיון עשיר בבדיקות ספציפיות אלה.
2. מומלץ גם לוודא כי ציוד המדידה המשמש את הבודק מכויל כהלכה - שהרי בבדיקה לא מדויקת אין תועלת אמיתית.
3. למפות את הסיכונים הנמצאים בקרבת מקום העבודה - אנטנות של החברות הסלולאריות השונות, קווי מתח גבוה או תשתיות חשמליות אחרות - על מנת לדעת אילו בדיקות נדרשות.
4. למפות את הסיכונים הנמצאים בתוך מקום העבודה - ארונות חשמל וציוד חשמלי, התקני Wi-Fi, שרתים, מבנים תת קרקעיים (המהווים סכנה מבחינת קיומו של גז ראדון בריכוז גבוה).
5. אם אתם זקוקים למספר בדיקות (למשל גם חשמל, גם RF וגם בדיקת גז ראדון), יש להקפיד כי הבודק יספק פירוט מלא לגבי כל בדיקה בנפרד.
6. למפות את מקום העבודה מבחינת משך הזמן בו שוהים העובדים בכל מקום ומקום - ישנם חדרים בהם שוהים בני אדם במשך 8, 10 ואפילו 12 שעות מדי יום עבודה, וישנם חדרים בהם השעות קצרה יותר (מטבחון, לובי, פינת עישון, חדר משחקים וכו') וחשוב להתייחס גם לנתונים אלה במסגרת הבדיקה המקיפה.
מתי מומלץ לבצע בדיקת קרינה במקום העבודה?
לפי אנשי מקצוע ומומחים שונים בתחום בדיקות הקרינה, התדירות המומלצת לביצוע בדיקות אלה במקומות עבודה היא אחת לשנה. מסיבה זו אין להסתפק בבדיקה חד פעמית (ונקיטת צעדים אם התגלו רמות קרינה חריגות), שכן בכל מקום עבודה, וכמובן שבסביבתו, מתבצעים שינויים באופן שוטף, וכל שינוי שכזה עלול להגדיל את רמת הקרינה אותה סופגים העובדים.
המלצה נוספת היא שאם ישנו שינוי משמעותי, פנימי או חיצוני, לא להמתין עד לבדיקה התקופתית אלא להזמין מיידית בודק קרינה מוסמך.